Trommelen Trommelen
  • Home
  • Nieuws
  • Hoge Raad stelt oordeel uit over herstel en tijdelijke box 3-heffing

Hoge Raad stelt oordeel uit over herstel en tijdelijke box 3-heffing

Op 24 december 2021 heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan met betrekking tot de heffing in box 3. De rechtbank oordeelde dat deze heffing sinds 1 januari 2017 in strijd is met het eigendomsrecht en het discriminatieverbod zoals vastgelegd in het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens.

In plaats van het hanteren van onrealistische fictieve rendementen, dienen volgens de Hoge Raad de werkelijke rendementen te worden meegenomen in de berekening.

Ondanks deze uitspraak blijft er nog veel onduidelijkheid bestaan over hoe de overheid de te veel geïnde belasting gaat terugbetalen. Een vraag die nog onbeantwoord blijft, is wat precies wordt bedoeld met "het werkelijke behaalde rendement”. Daarnaast moet de Hoge Raad nog beslissen of ook de niet-bezwaarmakers recht hebben op vergoeding voor de te veel geïnde belasting.

Aanvankelijk werd verwacht dat de Hoge Raad begin juni 2024 uitspraak zou doen over deze kwesties in de beroepsprocedure tegen de herstelwet en de tijdelijke belasting. Echter, recente ontwikkelingen laten dat de uitspraak pas na augustus 2024 wordt verwacht.

Zodra er meer duidelijkheid is over de uitkomst van de beroepsprocedure tegen de herstelwet en de tijdelijke belasting, informeren wij u hierover.

Meer weten?

Neem dan vrijblijvend contact op met Tessa.